Vanaf 2005 tot en met 2011 heeft men kunnen genieten van een aantal prachtige natuurkunstroutes georganiseerd door Stichting Natuurkunst Drenthe. Kunstenaars van over de hele wereld hebben zich aangemeld met als resultaat een serie geweldige kunstwerken. Elk jaar is een specifiek thema verbonden met de cultuur en historie van de regio waaruit de kunstenaars hun inspiratie hebben gehaald.
Afgelopen jaren heeft stichting Natuurkunst Drenthe zeven Natuurkunstroutes georganiseerd. Men heeft kunnen genieten van de natuurkunstroutes in en rond de bossen van Sleenerzand nabij Schoonoord en achter het opluchtmuseum Ellert & Brammert. Het gebied kent enkele bijzondere geologische en historisch elementen (gletsjerkuil, pingoruïe, oude eikenwallen) en is zeer afwisselend. Meer dan 70 (inter)nationale kunstenaars hebben tijdelijke natuurkunst gemaakt. Jaarlijks brachten rond de 10.000 mensen een bezoek aan deze routes. Helaas is het organiseren van deze kunst- wandelroutes in Schoonoord financieel niet meer haalbaar. Als u door het menu klikt kunt u terugblikken op de verschillende jaargangen.
- De legende
De oeroude legende van Ellert & Brammert met de boerendochter was de inspiratiebron voor de tien kunstenaars die uit acht verschillende landen afkomstig zijn. De 3,5 km lange kunst- en natuurwandelroute leidde door een prachtig gebied met bijzondere geologische en historische elementen en langs verassende kunstwerken. De wandeling was direct achter het openluchtmuseum Ellert en Brammert.
- Verstild water
De turbulente geschiedenis van het Oranjekanaal heeft gediend als inspiratiebron voor de tien kunstenaars die uit zeven verschillende landen afkomstig zijn. Dit thema sloot naadloos aan bij de activiteiten die in 2006 rond het Oranjekanaal plaatsvonden met als slogan ‘Oranjekanaal, kunstkanaal van Drenthe’. De 4 km lange natuur- en kunstwandelroute leidde door het prachtige bosgebied direct langs het kanaal van het dorp Schoonoord.
- Groene revolutie
Het Drentse land was vroeger vooral ‘woest en ledig’ met heide, zandverstuivingen en veenplassen. Daar kwam eind negentiende eeuw verandering in. De ontginning van de heide, de vervening bracht akkergrond voort, maar ook mindere grond die toen werd bebost.
- Kunstige archeologie
Bij deze kunst- en natuurwandeling van 4 km, gelegen bij het dorp Schoonoord, hebben de kunstenaars zicht laten inspireren door het grote aantal archeologische vindplaatsen in het gebied. Met hunebedden, celtic fields, grafheuvels en diverse prehistorische culturen. Dit jaar werden er kunstenaars gezocht die een ‘spel’ wilden spelen met deze archeologische gegevens.
- Overleven
De kunstenaars hebben zich laten inspireren door overleven in de breedste zin van het woord. Daarnaast kon ook de dubbele betekenis van OverLeven een inspiratiebron zijn. Het thema inspireerde ruim 130 kunstenaars om een voorstel in te dienen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op twaalf deelnemers afkomstig uit negen verschillende landen. Het resultaat is een wederom een 4 km lange wandeling met verassende kunstwerken in een prachtige omgeving.
- Grensland
In Drenthe zijn de laatste eeuw veel grenzen verlegd en aangepast, hetzij door nieuwe gemeenten of de vele verkavelingen van landbouw- en natuurgronden. Deze verandering tasten niet alleen de fysieke gebiedsgrenzen aan, vaak ook de mentale en emotionele grenzen van de mens. In Grensland gaven tien geselecteerde beeldende kunstenaars op hun manier een vertaling van het thema. In hun kunstprojecten draaide het om het beeld op zich en om de inhoud en achtergrond van het project.