• Atelier Helderrood

  Een plek om onze passie te delen

Atelier|Helderrood

 • Het ruime en modern ingerichte atelier van Ellen Kroeze en Dick Lubbersen op het bedrijvenpark Waanderveld in Emmen is voor hen de ideale werkplek om hun passie, het maken van kunst, tot z’n recht komt. Een werkplaats waar ze hun passie goed kunnen delen en ook elk hun eigen weg gaan.

  Ellen maakt figuratieve en landschappelijke schilderijen in groot formaat, waarin alledaagse voorwerpen als stoelen, koffers en tafels geplaatst zijn in prachtige landschappen. Op locaties waar je die voorwerpen niet verwacht. De meubelstukken vertellen het verhaal van menselijke relaties, van vriendschap en genegenheid en van eenzaamheid en kwetsbaarheid.

  Ook het kleinere mixed-media werk van Ellen vindt de basis in deze thematiek. En als je in de grotere projecten duikt die ze samen met Elke Beekman uitvoert zoals ‘Warme herinneringen’ en ‘Ontmoetingsverhalen Schoonebeek’ herken je daarin dezelfde rode draad: de interesse voor de medemens en dat wat hen raakt en ontroert vertellen en verbeelden.

  Dick is misschien nog wel vaker buiten te vinden dan in het eigen atelier. Daar waar de natuur en het landschap zijn buitenatelier is voor zijn natuurkunst en landart, is het binnenatelier vooral de werkplaats voor de schilderijen en mixed-media kunst. Dick werkt graag conceptueel en thematisch.

 • Dit resulteert in kleine series in een thema zoals ´linescapes´ waar lijnen in de natuur geaccentueerd worden of juist toegevoegd. ´Thuis´ is een ander thema dat regelmatig terugkeert in zijn beeldend werk. Zowel in de mixed-media als in projecten in het landschap.
  De inspiratiebronnen voor het beeldend werk van Dick Lubbersen komen vooral uit de dagelijkse omgeving. Dingen die hem bezig houden, de cultuur en historie van zijn omgeving en onderwerpen als (t)huis, het landschap en de verbinding natuur-cultuur. Het zijn reflecties op zijn omgeving of de gebeurtenissen van alledag.

  Projecten

  Vanuit hun passie voor het maken van beeldende kunst is langzamerhand steeds meer de behoefte ontstaan om samen met anderen kunst gerelateerde projecten te ontwikkelen en uit te voeren. Projecten die samen met bewoners van een dorp worden gemaakt zoals ‘Ontmoetingsverhalen Schoonebeek’ of projecten in opdracht als ‘Fietsroutes langs beelden in Drenthe’ of samenwerking met het onderwijs, waarbij nieuwe buitenbeelden samen met leerlingen en docenten van PRO Emmen gemaakt worden.

  Workshops en lessen

  Het atelier is ook de plaats om samen met anderen hun liefde voor de kunst te delen. Dat kan door privélessen in schilderen en workshops in landart en natuurkunst en mixed media.

 • Ellen Kroeze is professioneel geschoold op het gebied van beeldende kunst. Haar inspiratie haalt ze uit alledaagse dingen, herinneringen, emoties en gevoelens, iets wat er toe doet. Bij deze inspiratie maakt Ellen gebruik van voorwerpen om dit beeldend te versterken. Jurken, stoelen, laarsjes en fruit zijn terugkerende elementen in haar werk.

  Uit een recensie van Jet van der Sluis (De Roskam):
  ‘Haar landschappen en voorstellingen maken onmiddellijk nieuwsgierig naar het verhaal dat je erachter vermoedt. Wat doen die twee gestapelde stoeltjes en grote kapspiegel in de buurt van dat vennetje waarin de lucht zo schitterend wordt weerspiegeld?’
  ‘Lege stoeltjes, verweesde laarzen en luchtige jurkjes die letterlijk langs de hemel zweven, zijn thema’s die steeds terugkeren in deze monumentale doeken. Kroeze beheerst de wetten van het perspectief, maar schakelt soms binnen de voorstelling over op een vorm van platheid, zoals je die bij Bonnard en Matisse aantreft.’
  ‘Alle aandacht gaat dan naar het motief van een kleed of van een tegelvloer, waardoor het schilderij zelf meewerkt aan het effect van vervreemding die in al haar schilderijen een rol speelt. Opvallend is de afwezigheid van mensen in deze min of meer surrealistische voorstellingen, die ook daardoor een beeld van bitterzoete eenzaamheid oproepen.’

 • Dick Lubbersen is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Daar waar de natuur en het landschap zijn buitenatelier is voor zijn natuurkunst en landart, is het binnenatelier vooral de werkplaats voor de schilderijen en mixed-media kunst. Dick werkt graag conceptueel en thematisch. Dit resulteert in kleine series in een thema zoals ´linescapes´ waar lijnen in de natuur geaccentueerd worden of juist toegevoegd. ´Thuis´ is een ander thema dat regelmatig terugkeert in zijn beeldend werk. Zowel in de mixed-media als in projecten in het landschap.

  De inspiratiebronnen voor het beeldend werk van Dick Lubbersen komen vooral uit de dagelijkse omgeving. Dingen die hem bezig houden, de cultuur en historie van zijn omgeving en onderwerpen als (t)huis, het landschap en de verbinding natuur-cultuur. Het zijn reflecties op zijn omgeving of de gebeurtenissen van alledag. ‘Ik wil signalen afgeven, bakens plaatsen en verzetten om mijzelf en anderen een spiegel voor te houden’. En dat levert veelal een blik van herkenning, een glimlach of een verrassend gesprek op. ‘Het begint allemaal met wat je wilt vertellen. Over jezelf, de wereld waarin je leeft, over je bestaan. Dat doe ik het liefst met beeld. En of dat resulteert in een object, een schilderij, of een landart-project weet ik vooraf niet. Dat maakt het afwisselend en nooit saai.’