Beeldend kunstenaar Dick Lubbersen uit Emmen heeft een Gouden K in de wacht gesleept.

Beeldend kunstenaar Dick Lubbersen uit Emmen heeft een Gouden K in de wacht gesleept.

DvhN – 31 oktober 2019

Dat is donderdag 31 oktober bekendgemaakt door de jury en het bestuur van de stichting Kunstweek.

De kunstprijs wordt jaarlijks toegekend aan maximaal tien personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Die zijn geselecteerd uit aanmeldingen door cultuurwethouders.

‘Ik weet nog niet waarmee ik heb gewonnen’

,,Ik was aangenaam verrast, maar weet nog niet waarom ik heb gewonnen”, reageert Lubbersen, die gisteravond over zijn gewonnen prijs werd ingelicht. ,,Ik heb wethouder Robert Kleine om tekst en uitleg gevraagd, aangezien hij mij heeft voorgedragen. Zelf vermoed ik dat het project bij PRO Emmen van vorig jaar oktober de aanleiding is geweest. Leerlingen bouwden bij de school aan de Vreding een metershoge ijsbeer uit vele lagen van stalen platen, terwijl ik hulp bij het ontwerp bood. Daar was Kleine erg enthousiast over.”

Lubbersen krijgt zijn prijs – een speldje – volgende week zaterdag uitgereikt tijdens de Nationale Kunstdagen in de Beursfabriek Nieuwegein. ,,Ik zie deze onderscheiding als waardering voor wat je doet. Ik ben er in die zin trots op dat ik ook altijd betrokken wil zijn bij sociale projecten, waarbij jongeren en onderwijs een rol spelen.”

‘Lubbersen verbindt het onderwijs met beeldende kunst’

Wethouder Robert Kleine liet desgevraagd weten dat hij Lubbersen heeft voorgedragen, omdat die – mede als docent (toevoeging: ik ben communicatie adviseur) van Drenthe College – kunst en cultuur onder de aandacht van een breed publiek brengt en ook daarin ondersteuning biedt. De vermoedens van Lubbersen over de reden van de voordracht door de wethouder blijken te kloppen.

,,Dick is voor zichzelf bezig, maar ook voor anderen. Of het om financiën gaat, vergunningen, andere partijen betrekken of andere aspecten noodzakelijk voor de beeldende activiteiten, hij ondersteunt en verbindt hij het onderwijs met de beeldende kunst. Een goed voorbeeld is ‘Beresterk’ bij PRO Emmen. Een kunstproject in samenwerking uitgevoerd met leerlingen en docenten voor het praktijkonderwijs, net als het kunstwerk ‘Apenstreken’.”

Landschapskunst

Naast kunstenaar en docent is Lubbersen ook sinds 2010 voorzitter van Natuurkunst Drenthe, de organisatie achter GreenArtSpots. Hij is daarnaast gespecialiseerd in landschapskunst, oftewel land-art. Hij wil Drenthe naar voren schuiven als land-art provincie.