Ellen Kroeze neemt de kwast over van Paul Meijering

Ellen Kroeze neemt de kwast over van Paul Meijering
Zuidoosthoeker – door Vincent Trechsel


EMMEN – De verkiezing Academie – Mercuur Emmenaar van het Jaar werkt vanaf de komende editie samen met kunstenares Ellen Kroeze uit Emmen. Zij volgt Emmenaar Paul Meijering op.
Ellen Kroeze (51) is een professioneel geschoolde kunstenares die met haar atelier Helderrood is gevestigd aan het Waanderveld in Emmen. “Ik was direct enthousiast toen ik door Harrie werd gebeld”, reageert ze. Harrie is Harrie Timmer, directeur van de hoofdsponsor van de verkiezing. De Emmense exposeert door het hele land. Een plek in het gemeentemuseum in Den Haag behoort tot de locaties waar ze erg trots op is.
Schilderij
Paul Meijering is ook aanwezig bij het interview. Hij kijkt tevreden terug op zes jaar Emmenaar van het Jaar. “Ik ben blij dat ik eraan heb meegewerkt”, bekent hij. “Het waren altijd bijzondere momenten en het mooie is dat je de winnaars zo blij kunt maken met je schilderij.” Plots staat hij op en overhandigt zijn opvolgster een houten koffertje met daarin ‘de Zilveren Kwast’. De symbolische overdracht is een nieuw tijdperk voor de verkiezing.
Winnaars blij maken met kunst is wat Kroeze ook zo trekt aan de verkiezing. Zij gaat net als Meijering van een gewenst onderwerp een schilderij maken. Kroeze: “Hoe mooi is het dat ik nu mensen, die iets voor Emmen hebben betekend in het zonnetje mag zetten?”
Gevoelens
Kroeze – die zichzelf een verhalenschilder noemt – heeft ook al ideeën voor haar eerste klus voor de Emmenaar van het Jaar, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de winnaar. “Ik probeer altijd iets te schilderen wat diegene bezighoudt. Het mooie is dat het persoonlijke verhaal terugkomt in het schilderij. Ik haal inspiratie uit alledaagse dingen, herinneringen, emoties en gevoelens. Dat wat ertoe doet, zeg maar.”

Lezers van de ZuidOosthoeker kunnen tot en met 1 december – dat is donderdag dus al – kandidaten aandragen. Het is belangrijk dat diegene (m/v) woonachtig is in Emmen en dit jaar iets bijzonders of belangrijks heeft gepresteerd. Het aandragen van een kandidaat kan via het e-mailadres: emmenaarvanhetjaar@ndcmediagroep.nl of door een schriftelijke reactie te sturen naar ZuidOosthoeker, Hoofdstraat 8, 7811 EN Emmen. Alleen de kandidaten die met naamsvermelding en een toelichting aangedragen worden, gaan mee in de selectie.