• Hier-ben-ik-thuis---Dick-Lubbersen

  De natuur als atelier

  Locatie en materialen bepalen je creatieve ruimte

Landart en natuurkunst

 • De natuur als atelier
  De natuur en het landschap, ‘het mooiste atelier dat er is’. Het is groot, van ons allemaal en zeer afwisselend. Het heeft alles in zich: materialen in overvloed, inspirerende locaties, steeds wisselende omstandigheden en bovenal ‘het leeft’.

  ‘Net als veel andere mensen geniet ik van de natuur, van de landschappen, door er naar te kijken, te fotograferen, te schilderen, er doorheen te wandelen en te fietsen. Toch daagt die omgeving mij ook uit om daar kunstzinnig naar te kijken en mee om te gaan. Kan ik ingrijpen in de bestaande situatie? Iets toevoegen, verwijderen, verplaatsen, bundelen? Levert dat een nieuw interessant beeld op?’
  Een gekozen locatie levert bijna vanzelf de inspiratie die nodig is. Materialen die voorhanden zijn, doorkijkjes, een solitaire boom of een bomengroep. Of het jaargetijde, het licht, de bloemen, vruchten en de kleuren ervan bieden de mogelijkheden van dat moment. Naast alle natuurlijke materialen worden soms ook niet-natuurlijke materialen toegevoegd. Als contrast of als verwijzing naar onze cultuur.

 • Elke ingreep, groot of klein, geeft de kijker een nieuw perspectief. Een andere kijk op een bestaande situatie. ‘Eendagsvliegen en linescapes’ zijn natuurkunst projecten voor één dag. Soms als concept voorbereid, een andere keer ter plekke bedacht en uitgevoerd. En daarmee zeer tijdelijk.
  ‘Mijn eendagsvliegen maak ik van natuurlijke materialen die ik tijdelijk leen. Na het maken van het kunstproject geef ik het terug aan de natuur. Het tijdelijke karakter en de vergankelijkheid zijn voor mij belangrijke waarden’.

  Bekijk hier alle eendagsvliegen.

  Bekijk hier alle linescapes.

  De ‘Projecten in het landschap’ hebben een ‘langer leven’. Ze zijn groter in omvang of vragen meer tijd om te realiseren. Op basis van een locatie ontstaan er ideeën en concepten die deels voorbereid worden in eigen atelier. Niet-natuurlijke elementen zoals stoelen of huisjes krijgen een plek in een ‘vreemde’ omgeving en laten je als bezoeker het landschap anders ervaren en beleven.

  Bekijk hier alle Projecten in het landschap.