‘Die pretoogjes van mijn vader. Geweldig is dat!’

‘Die pretoogjes van mijn vader. Geweldig is dat!’

,,Wat staan mijn vader en zoon er mooi op.” Dat was de reactie van Emmenaar van het Jaar 2018 Wim Beekman, toen hij het schilderij voor het eerst zag. Het kunstwerk, gemaakt door beeldend kunstenaar Ellen Kroeze, werd in haar Atelier Helderrood in Emmen onthuld.

Drie generaties

Het doek toont Beekman aan het roer van zijn boot, met links vader Henk en rechts zoon Michiel. ,,Zie die pretoogjes van mijn vader, geweldig is dat! Ik vind dat het schilderij fantastisch is geworden.” Ook zijn vrouw Ellis was zeer onder de indruk van het resultaat.

Geweldig gesprek

De persoon, die wordt uitgeroepen tot Emmenaar van het Jaar, wordt vereeuwigd op het schilderij. Voordat Kroeze aan de klus begon, heeft ze uitgebreid gesproken met Beekman. ,,Ik heb een geweldig gesprek met haar gehad”, vertelt de oud-directeur van FC Emmen. ,,Ik heb over dingen gepraat, die ik eigenlijk helemaal niet wilde zeggen. Ellen is afgelopen zomer mee geweest tijdens een tocht met mijn boot in Nieuw-Amsterdam, samen met mijn vader en zoon. Het was bloedheet, maar de sfeer was zeer ontspannen. Varen is ook zo rustgevend. En dat zie je allemaal in het schilderij terug. Drie generaties naast elkaar, dat is toch geweldig? Ik had aangegeven dat ik niet alleen op het schilderij wilde staan. Drie mannen op het doek, ik vind die combinatie zo mooi.” Beekman weet nog niet waar hij het schilderij gaat ophangen. ,,Daar ga ik rustig over nadenken. Op dit moment ben ik mijn huis aan het verbouwen. Straks krijgt het schilderij een mooie plek, maar daar moet ik natuurlijk ook met mijn vrouw overleggen.”

Poseren voor de Emmer Courant

Goede klik

De onthulling was voor Ellen Kroeze een ‘heel spannend moment’. ,,Je hoopt natuurlijk dat de persoon zich erin herkent. Ik ben dan ook ontzettend blij met de reactie van Wim. Om een goed schilderij te maken moet er vertrouwen zijn tussen jou en degene die je gaat uitbeelden. Ik verdiep me helemaal in de persoon die ik ga schilderen. De mens erachter is heel belangrijk. Het feit dat Wim zich heel open stelde, was nodig om een goed schilderij te maken. Er was een goede klik.”

Nadat Wim Beekman, die afgelopen maart stopte als directeur van FC Emmen, was uitgeroepen tot Emmenaar van het Jaar, kreeg hij veel reacties. ,,Dat ik Emmenaar van het Jaar ben geworden, had veel te maken met de prestaties van FC Emmen, met een vleugje Hello Festival en Emmen on Ice.” Met No Limit Events is Beekman bij de twee genoemde evenementen betrokken.

Uit de Emmer Courant – dinsdag 24 december 2019