• Kunstprojecten

    Met een grote sociaal maatschappelijke betrokkenheid

Kinderraad Emmerhout, Kindergemeenteraad Emmen

Kinderraad Emmerhout, Kindergemeenteraad Emmen

In september ben ik gestart met het begeleiden van de Kinderraad Emmerhout en De Kindergemeenteraad. Wat geweldig hoe betrokken deze kinderen zijn met hun buurt of stad en bij de sociaal- maatschappelijke problemen die daar spelen. Ik ben zo trots op ze.
We kijken naar welke onderwerpen zij belangrijk vinden, waar aandacht voor moet komen en op welke manier zij aandacht voor betreffend onderwerp willen vragen.
Onderwerpen die zij belangrijk vinden zijn bijv. Veilige en inclusieve speeltuinen, Jezelf mogen en kunnen zijn, aandacht voor gezonde voeding – bewustwording, veiligheid in het verkeer – fietspaden, oversteekplekken en parkeerplaatsen, armoede, groene omgeving, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De kinderen gaan aan de slag met bijv. het organiseren van een gezond ontbijt en het maken van een weet ‘wat ik eet dagboekje’. Voor de inclusieve speeltuinen gingen de kinderen in gesprek met elkaar, benoemden ze hoe een inclusieve speeltuin er uit moet zien volgens hen en brengen daarna een advies uit aan de betreffende wethouder.
Ze maakten om hun idee├źn te versterken een filmpje over inclusieve speeltuinen.
Ook vinden de kinderen dat er nog veel te veel gepest wordt. Zowel op school, tijdens sport, in de speeltuin als op Social media. Na een pilot brengt de Kindergemeenteraad dit onderwerp straks onder bij de werkgroep ‘Jezelf kunnen en mogen zijn’ waarin kinderen zullen plaatsnemen van alle wijken en dorpen van Emmen.

Ik had nooit gedacht dat ik dit soort projecten en thema’s nog eens met kinderen zou mogen ontwikkelen en begeleiden. Ik vind het werken met deze kinderen en onderwerpen echt prachtig!

De Kinderraden zijn projecten in opdracht van Facet en de Gemeente Emmen.