Twee ontwerpen voor rotonde Bargeres

Twee ontwerpen voor rotonde Bargeres

Op verzoek van het bestuur van de Wijkvereniging Bargeres hebben we (Ellen en Dick) twee schetsontwerpen aangeleverd voor een kunstwerk op de nieuwe turborotonde bij de entree van de wijk. Het zijn er twee geworden omdat we op basis van het idee # Hier ben ik thuis twee invalshoeken zagen die we meer dan de moeite waard vonden om allebei uit te werken. Wat er voor ons uitspringt is dat Bargeres een thuis is voor 9500 bewoners en dat dit door elke bewoner op een eigen wijze wordt ingevuld. Samen in een wijk, de een liever op zich zelf, de ander liever gemeenschappelijk met buren, vrienden, familie en kennissen.

Die thuis plek willen we in ons kunstwerk laten zien in een aansprekende beeldtaal die voor de bewoners herkenbaar is. Dat heeft geresulteerd in twee verschillende schetsontwerpen: # Hier ben ik thuis 1, dat gebaseerd is op het lijnenspel van de diversiteit van de huizen en # Hier ben ik thuis 2 die juist aansluit op de intimiteit van binnenshuis.

Nieuwe turborotonde Bargeres

# Hier ben ik thuis 1

De lijnen en vlakken van de woningen in Bargeres bepaalt voor een heel groot deel hoe de brink op je overkomt. Uiteraard spelen de groene ruimtes en de houtwallen met de grote eiken ook een grote rol in dit beeld. De variatie aan vormen van de huizen, het lijnenspel daarin en het basisconcept van een huis: muren, wanden, raampartijen en een kenmerkende daklijn bracht ons op het idee om dit vormenspel te gebruiken voor ons schetsontwerp # Hier ben ik thuis 1.

Door de lijnen volume te geven ontstaat er een spannende abstractie die toch ook heel herkenbaar blijft. Ook een niet geoefend kunstkijker zal hierin de huisvormen of delen ervan herkennen. Die herkenbaarheid is de basis voor het kunstwerk.

We willen met dit beeld op de rotonde een gevoel van thuiskomen geven, wanneer je de wijk Bargeres vanaf de Hondsrugweg binnen komt rijden. Dit kunstwerk willen we uitvoeren in stoere en robuuste materialen, die ook voorkomen in de wijk zelf: eikenhout, beton en (corten-)staal.

# Hier ben ik thuis 1

# Hier ben ik thuis 2

Het belangrijkste aan wonen is vooral dat je je er thuis voelt, dat je een fijne plek hebt voor jezelf en je naasten. Die plek is voor velen thuis en het grootste deel van het jaar ook vooral binnen. Die thuisplek binnen bracht ons op het idee om kenmerkende elementen uit een thuissituatie te gebruiken voor ons schetsontwerp # Hier ben ik thuis 2.

De meest sterke elementen zijn voor ons en voor veel bewoners de eettafel met stoelen, een lekkere luie stoel of bank en een lamp (in dit geval een staande schemerlamp.) Door deze groots uit te beel-den, te vervormen en te abstraheren ontstaat er een nieuw huiselijk tafereel op een ongewone plek: de rotonde. In de tafel kunnen we de vorm van de Brinkenweg en het Oranjekanaal ‘uitfrezen’.

Een beeld op de rotonde die je een gevoel van gezelligheid en thuiskomen geeft, wanneer je de wijk Bargeres vanaf de Hondsrug-weg binnen komt rijden. Dit kunstwerk willen we uitvoeren in stoere en robuuste materialen, die ook voorkomen in de wijk zelf: eikenhout en (corten)staal. In de lamp willen we verlichting aanbrengen.

# Hier ben ik thuis 2
Lees alles in ons boekje # Hier ben ik thuis. Klik op de afbeelding!