• Kunstprojecten

    Met een grote sociaal maatschappelijke betrokkenheid

Warme herinneringen Holdert

Warme herinneringen Holdert

Het project ‘Warme herinneringen Holdert’ is een samenwerking van tekstschrijver Elke Beekman van Bureau Binnenwerk en beeldend kunstenaar Ellen Kroeze van Atelier|Helderrood.

Op een dag ga je verhuizen naar een woonwijkcentrum. Soms omdat je graag dichter, maar wel zelfstandig, bij zorgverleners wilt wonen. Soms omdat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Voor veel mensen is dit een hele stap. Een groot deel van je spullen kun je niet meenemen. De kamers zijn vaak kleiner dan het huis waar je woonde. Wat neem je mee en wat niet? Praktische dingen zoals een stoel, kast, serviesgoed en kleding, verhuizen vaak mee. Maar meestal gebruiken en bewaren we in de loop van ons leven veel meer. Het is vaak een heel (emotioneel) ´uitzoekproces´ om te beslissen wat uiteindelijk in de verhuisdoos belandt.

Samen met familie of bekenden loop je nog eens alles door. En soms kom je dan een voorwerp tegen dat je al heel lang hebt bewaard. Iets, wat verhuizing na verhuizing mee is gegaan, wat je ooit eens van een goede vriend, vriendin, vader, moeder of kind hebt gekregen of misschien wel hebt geërfd. Je wilt het niet wegdoen, daarvoor is het je te dierbaar. Het kan iets kleins zijn, iets kostbaars misschien, maar vooral een voorwerp dat voor jou betekenis heeft. Het roept herinneringen bij je op, soms hele dierbare.

De herinneringen die verbonden zijn aan zo´n voorwerp willen we met Warme Herinneringen vastleggen en bewaren. Voorwerpen, die betekenis krijgen door de verhalen die erbij horen. Verhalen van bewoners over oma’s of opa’s, moeders of vaders, dochters of zonen, ooms of tantes, vrienden of vriendinnen, of anderen die hen dierbaar zijn/ waren. We gaan graag met bewoners over dit voorwerp, object, deze herinnering in gesprek.

We koesteren het leven omdat het eindig is. Grote en kleine verhalen slaan een brug tussen wat is, wat was en wat zal zijn. We leren en ontwikkelen ons aan de hand van verhalen. Verhalen zijn onze wapens in de strijd tegen vergetelheid. Onthouden, herinneren, delen, verbinden en doorgaan. Het leven is kort en de lijst met verhalen die verteld moet worden, is eindeloos.