Afgelopen week het landart kunstwerk Energy van kunstenaar Shlomo Koren bezocht … aan de rand van Lochem in een ‘vergeten’ hoek van vaar- en autowegen …
‘Energy’ van Shlomo Korèn ligt op een komvormig terrein, onder het talud van de drukke weg over de brug bij Lochem. Een smal kanaal omzoomd door lage graswallen loopt in een trapeziumvormige spiraal naar een centrum. In het water drijft een grote, zilverkleurige bal. Zowel het idee van het labyrint als het materiaalgebruik zijn een verrassend element binnen het oeuvre van Korèn, die in de jaren tachtig enkele beelden voor de openbare ruimte maakte met grote, ruw gestapelde brokken steen. Toch vertoont ook dit werk veel verwantschap met de abstracte beeldtaal van de jaren tachtig.
Het labyrint met daarin de bal, die een doorsnede heeft van maar liefst vier meter en zich langzaam door het water heen beweegt, staat symbool voor een proces van verandering in algemene zin. Het is een ingreep in het landschap die doet denken aan de strakke geometrie en de spirituele uitstraling van Chinese tuinen; in die zin zou het veel beter op zijn plaats zijn geweest in een rustige, sobere omgeving. Zo midden tussen de snelwegen in ligt ‘Energy’ er verloren en verpauperd bij. Het is een oplossing voor een restruimte in de infrastructuur die niet uitgaat van het karakter van het gebied, maar geforceerd probeert er een symbolische betekenis aan toe te voegen. Ook in die zin leunt het sterk op de in de jaren tachtig in zwang zijnde opvatting dat beeldende kunst op elke locatie een verheffende werking zou moeten hebben.
Tekst van https://dhaps.org/kunstwerken/energy2377/