• Kunstprojecten

    Kunst als verbinder

Ontmoetingsverhalen Schoonebeek

Ontmoetingsverhalen Schoonebeek

‘Ontmoetingsverhalen Schoonebeek’ is een project van De Kunstbeweging in samenwerking met tekstschrijfster Elke Beekman en beeldend kunstenaar Ellen Kroeze. Het is een mooie wandel- of fietsroute en tegelijkertijd een reeks verhalen van Schoonebeekers over plekken waar je langs komt.

Voor het project Schoonebeek gingen Ellen Kroeze en Elke Beekman op zoek naar verhalen over plekken in en om het dorp waar mensen elkaar ontmoeten of ontmoet hebben. Veel Schoonebeekers waren bereid om hun verhaal met ons te delen. Ze hebben heel wat uren luisterend bij mensen thuis doorgebracht.
De verhalen en bijbehorende plekken zijn aan elkaar geregen tot een mooie en afwisselende route in en om Schoonebeek die je kunt wandelen of (duo-)fietsen. Onderweg kun je de verhalen beluisteren via de app of lezen in een boekje. Wat gebeurde er, wie ontmoetten elkaar hier, wat deden ze? De persoonlijke herinnering koppelen Elke en Ellen aan de historie van de plek, waarbij ze ook steeds een bruggetje slaan naar het heden. Zo vervlechten ze de verhalen van vroeger weer met het heden en delen ze dit met een groter publiek. Een bijzondere manier om dit fraaie dorp en de mooie omgeving te leren kennen!

Verbeelden van de verhalen

Naast het verzamelen en vastleggen van de verhalen, gingen de vertellers ook creatief aan de slag. Onder begeleiding van kunstenaars Ellen Kroeze en Dick Lubbersen hebben ze vrijwel allemaal hun eigen verhaal verbeeld in de vorm van een kunstwerk. De basis was een foto die te maken had met het verhaal. Daarnaast gebruikten de deelnemers verf, kwasten, rollers, sjablonen, stempels en meer.
Ervaring op creatief gebied was niet vereist, maar van te voren hadden sommige deelnemers zo hun twijfels over het eindresultaat. “Ik ben helemaal niet creatief!”, is een zin die we vaak gehoord hebben. Volstrekt onterecht, zo bleek, want deze mixed-media-techniek leverde fantastische kunstwerken op. Alle schilderijen zijn te zien in ’t Aole Gemientehoes.

Nieuwe ontmoetingen

Maar de workshops leverden nog veel meer op. Het waren heel gezellige bijeenkomsten, die leidden tot nieuwe ontmoetingen en verbindingen tussen de deelnemers. Sommige mensen schudden elkaar hier voor het eerst de hand, terwijl ze al decennia lang bij elkaar in het dorp wonen. En het werd al snel duidelijk dat niet iedereen alle verhalen kende. De schilderijen vormden zo aanleiding voor levendige gesprekken over vroeger en nu. Ook op deze manier zijn verhalen gedeeld en kwamen nieuwe ontmoetingen tot stand. Het was prachtig om mee te maken.