In 2021 vroeg Domesta ons bewonersverhalen op te halen, ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de Molukse wijk Hoogeveen. Na ruim 1,5 jaar was donderdagmiddag de feestelijke boekpresentatie, op het pleintje, in het hart van deze wijk. Het eerste boek mocht ik overhandigen aan mevrouw Kailey, oudste inwoonster van de wijk die deelnam aan het project. En daarna werd door kleindochter Chenoa het verhaal over oma Ade Licumahua, die onlangs is overleden, heel mooi voorgedragen.
Ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van deze wijk hebben Dick en ik een boek vormgegeven met 13 prachtige verhalen, geschreven door Elke en geïllustreerd met foto’s die we maakten in hun huislijke omgeving.
Elke Beekman en ik gingen voor dit project samen op bezoek bij jong en oud. Het waren stuk voor stuk prachtige gesprekken waarin we verhalen hoorden over de saamhorigheid, de sociale controle in de wijk, de liefde voor muziek en natuurlijk hoorden we ook over hun liefde voor eten. We spraken over lief en leed. Over de trauma’s van de mannen van de eerste generatie en de gevolgen voor de tweede en volgende generaties. Over de zwarte bladzijde die ontstond door het drugsgebruik in de jaren 70. Over de opsplitsing van de kerken door politieke discussies en over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Een geschiedenis, waar je niet over moet oordelen als je die niet kent.
In de loop der jaren is er veel veranderd, ook in de Molukse wijk. Maar dat betekent niet dat alle tradities zijn losgelaten. Zoals een van de bewoners zo mooi zei ‘Wat goed is, is gewoon goed’. De dertien verhalen in dit boek vertellen een deel van de geschiedenis en de vele herinneringen aan het wonen in deze wijk.
Onze speciale dank gaat uit naar alle deelnemers aan het project. Zij namen ons in alle openheid mee in hun verhaal en vormen het warm kloppend hart van dit boek. Na het officiële moment hebben we nog heerlijk kunnen napraten met de mensen die bij het project betrokken waren.